TEOG Sınavı

yorumsuz
126 kez okundu

TEOG Sınavı

TEOG; Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi anlamına gelir. TEOG sınavı , aslında Sbs’nin yerini alan bir sınavdır. TEOG sınavı Milli Eğitim Bakanlığı’nın yapmış olduğu bir sınavdır. 2013-2014 eğitim-öğretim yılından itibaren uygulanmaya başlanan ve Türkiye genelini kapsayan bu sınav, 6 ayrı ders için her yıl iki tane olmak üzere yani 1. dönem ve 2. dönemde birer sınav yapılmak suretiyle uygulanır. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi ile İnkılap Tarihi derslerinin ilk sınavları ortak olup; Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji ile İngilizce derslerinde ise 2’si ortak yapılmaktadır. Kısacası 2 yazılısı olan sınavlardan ilki, üç yazılısı olan sınavlarda da 2’si merkezi olarak yani ortak olarak yapılmaktadır.

Sınavlar iki gün içerisinde tamamlanmaktadır. Her ders için 20 soru sorulmakta ve her dersin çözümü için 40 dakika süre ayrılmaktadır. Sorular çoktan seçmeli olmakta ve her soruda 4 seçenek bulunmaktadır. Fakat ileriki zamanlarda soruların açık uçlu sorulara dönüştürülmesi düşünülmektedir. TEOG sınavı, 3 yanlışın 1 doğruyu götürmediği ve her doğru soruya 5 puan verilen bir sınavdır. Yapılan yanlışlar eksi puan götürmemektedir. Yani toplam doğru sayısının 5 ile çarpılması sonucu kişinin puanı belirlenmekte ve aldığı puan e- okul sayfasına işlenmektedir. TEOG sınavında yerleştirme puanının hesabında hem bu sınavdan alınan puan hem de okul puanı dikkate alınmaktadır.

İlk aşama olarak TEOG sınavlarındaki puanların ağırlıklı ortalaması alınmakta ve ardından 5,6,7 ve 8. sınıflardaki yıl sonu ağırlıklı not ortalaması hesaplanmaktadır. (4+4+4 sistemine denk gelen öğrenciler 5. sınıf da ortaokul kapsamına alındığı için 5,6,7 ve 8, sınıf dikkate alınacaktır. Daha önceki dönemdekilerin 6,7 ve 8. sınıf notları dikkate alınmaktaydı.) Bu hesaplamaların ardından TEOG sınavından alınan puanın p’i , okul puan ortalamasının ise 0’u alınarak öğrencinin yerleştirme puanı ortaya çıkarılmaktadır. TEOG sınavı, her öğrencinin kendi okulunda yapılmaktadır. Fakat gözetmen öğretmenler ise kendi okulunda değil farklı okullarda gözetmenlik yaparlar.

Geçerli mazeretleri sebebiyle sınava giremeyen ve mazereti kabul edilen öğrenciler için önceden belirlenmiş olan tarihte mazeret sınavı yapılır. TEOG sınavı, önceden belirlenen tarih ve saatte yapılır. Öğrenciler ilk 15 dakika içerisinde salona alınabilir. Fakat 15 dakikadan sonra hiçbir surette sınav salonuna öğrenci girişi kabul edilmez. Öğrenciler ilk 20 dakikadan sonra ise sınavdan çıkabilirler. Bu kurallar ışığında öğrenciler sınava girecekleri salonları, sınavda uygulanacak kuralları ve sınav saatlerini önceden öğrenmelidir.


Sosyal Medyada Paylaş Facebook Twitter Google+
Etiketler:
Eklenme Tarihi: 19 Mart 2017

Facebook Yorumları

Konu hakkında yorumunuzu yazın


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.