Lise Yıllık Plan Ve Programlar

yorumsuz
268 kez okundu

Lise Yıllık Plan Ve Programlar

Öğretmenler için ünitelendirilmiş yıllık planlar, mevzuatlar çerçevesinde gerekli ve aynı zamanda zorunludur. Bu planlar sayesinde eğitimden daha fazla verim almak amaçlanmaktadır. Lise yıllık plan ve programları için Orta öğretimde yıllık plana 4 madde de yer verilmiştir. Bu maddelerde okul müdüründen öğretmenlere çeşitli görevler düşmektedir. Okul müdürü yıllık planları hazırlamayı amaçlayarak öğretmenler ve zümre toplantılarını yapar. Zümrelerden derslere göre yıllık planları alır inceler. Gözden geçirdikten sonra gerekli gördüğü yerleri çıkarabilir yâda değişiklik yaptırabilir. Sonrasında onaylar ve iade eder. Öğretmenlerin sorumlulukları arasında, mevzuatın 86. maddesinde yıllık plan ve ders planlarını yapacağı yazmaktadır. Yıllık planın hazırlanış aşamaları Lise yıllık plan ve programları hazırlanırken belli adımları vardır.

Bu adımları maddeler halinde yazacak olursak:

1) Öğretmenler kurulunda gezi, gözlem, araştırma ve deney çalışmalarının belirli zamanlarda toplanıp toplanmadığı tespit edilir. Bu konuda önlemler alınması sağlanır.

2) Öğretmenler geçmiş yılları da göz önünde bulundurarak okulun koşullarına göre planlarını diğer meslektaşları ile birlikte yaparlar.

3) Öğretmenler hazırladıkları bu planları, dönem başlattıktan sonra 15 gün içerisinde okul müdürüne onaylattırırlar.

4) Öğretmen bu yıllık planın bir adet örneğini yanında bulundurur bu sayede gelecek yıllar adına hizmet verilmiş olur. Oluşan aksaklıkları ve sıkıntıları not eder ve gelecek yıllarda aynı konularda aynı sıkıntıların yaşanmasına engel olmuş olur.

5) Özel eğitim gerektiren çocuklar olabilir.

Bu durumda da öğretmenler, çocukların ihtiyaçlarını ve öğrenme hızlarını tespit ederler ve BEP geliştirme birimi ile iletişime geçerler. Bu işbirliği ile planlarını daha da güçleştirmiş olurlar. Dikkat edilmesi gerekenler Plan dönem başında hazırlanır. Özel eğitim gerektiren öğrenciler için yapılacak olan planlama için bir süre belirlenir. Bu belli sürede ihtiyacı olan öğrenciler tespit edilir, yıllık plan ve programa eklenir. Bundan sonra ders işlenirken dönem başında hazırlanan plandaki başlıklara göre gidilir. Aylık hangi sınıfta hangi dersin hangi saatlerde yapılacağı belirtilmelidir. İşlenecek dersin kaç üniteden oluştuğu, hangi konuları içerdiği, ünitelerin kaç konuya ayrıldığı ayrıca her konu için gerekli ders saatleri saptanıp belirtilmelidir. Yıllık plan hazırlanırken çalışma takvimi de çıkarılmış olur. Bu çalışma takvimi çıkarılırken, zümre öğretmenlerinin çok dikkatli olması gerekmektedir.

Plan hazırlanırken haftalık ders saatine göre dönem boyunca ne kadar çalışılacağı çıkarılır. Çalışılacak süre hesaplanırken, yılbaşı bayram, tatil gibi özel günler göz önünde bulundurulur. Lise yıllık plan ve programları biraz uzun ve zor gibi görülse de birçok faydası da vardır. Örneğin öğretmenin neyi nasıl anlatacağını önceden bilmesini sağlar ve bununla birlikte verimini artırır. Planlı çalışma her alanda başarı getirdiği gibi eğitim ve öğretimde de başarı getirir. İnsanları dağınıklıktan kurtarır. Önceden uygun metotların ve materyallerin bulunmasını sağlar ve önceden yapılmış bir hazırlığa sebep olur. Planlı çalışma sağlam ve güvenilirdir. İnsanlara düzenli çalışma alışkanlığı kazandırır.


Sosyal Medyada Paylaş Facebook Twitter Google+
Etiketler:
Eklenme Tarihi: 30 Kasım 2016

Facebook Yorumları

Konu hakkında yorumunuzu yazın


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.