Eğitimde Performans ve Proje Değerlendirme Çalışmaları
Eğitimde Performans ve Proje Değerlendirme Çalışmaları
Eğitim girdileri ve çıktıları olan uzun yıllar süren aşamalı bir süreçtir. Eğitimin çıktısı ancak verilen derslerin iyice özümsenmesi ile anlaşılır. Eğitimde öğrencilerin bilgileri ne kadar özümsedikleri ancak ölçme ve değerlendirme çalışmaları ile saptanabilir. Performans ve Proje Değerlendirme de bu çalışmalardan biridir. Milli Eğitim Bakanlığının yeni yönetmeliği ile artık öğrencilere sözlü notu yerine Performans ve Proje Değerlendirme notu verilecek. Öğretmenlerin öğrencileri ders içi ve ders dışı performans, sınıf etkinliklerine katılım durumu, kendini ifade etme becerilerine göre değerlendirerek Performans ve Proje Değerlendirme notu vermeleri gerekmektedir. Eğitimde Performans ve Proje Değerlendirme çalışmaları nelerdir? Performans ve Proje ödevleri ne zaman verilmelidir? Performans ve Proje ödevinde nelere dikkat edilmelidir? Performans ve Proje Değerlendirme ölçeği nasıl hazırlanır? Performans ve Proje görevleri nelerdir? Performans ve Proje ölçme değerlendirme çalışması nasıl yapılır? Performans ve Proje Değerlendirme nedir? Performans ve Proje Değerlendirme notu neye göre verilir? Performans ve Proje Değerlendirme otomatik not verme nasıl olur?
Milli Eğitim Bakanlığı Orta Öğretim Kurumları Yönetmeliğinde yazdığı üzere her öğrenciye ayrım gözetmeksizin belli ölçütlerle objektif bir Performans ve Proje Değerlendirme notu verilir. Eğitimde Performans ve Proje Değerlendirme çalışmaları verilirken öğrencinin bireysel özellikleri dikkate alınmalıdır. Öğretmen öğrencisini iyi tanımalı, öğrenci de kendinin ilgi ve yeteneklerinin farkında olmalıdır. Her öğrenci eğitim öğretim yılı başında kendi istek ve ilgisine uygun proje görevi seçer. Bu proje görevini 1 eğitim öğretim döneminde tamamlayıp dersin rehber öğretmenine teslim etmesi gerekmektedir. Öğrenci isterse ve öğretmen de onay verirse öğrenci birden fazla proje görevinde bulunabilir. Öğrenciler proje çalışmalarının yanında topluma hizmet gibi çalışmalar da yapabilirler.
PROJE ÇALIŞMASI HANGİ KONULARDA OLABİLİR?
** Bilimsel ve Teknolojik gelişmelerle ilgili özgün çalışmalar
** Çeşitli gözlem ve veri toplama faaliyetleri
** Bilimi sevdirme amaçlı ilgi çekici deneyler
** Bir edebi eseri farklı bakış açılarıyla inceleme
** Toplum duyarlılığını belirleyen sosyal deney çalışmaları
** Ünlü bilim adamlarının icatlarını ve buluş aşamasını hikâyeleştirme
** Tiyatro ve edebi metinler yazma.
Öğrencilere Eğitimde Performans ve Proje Değerlendirme çalışmaları verilirken dikkat edilmesi gereken önemli konulardan biri de projenin öğrenci düzeyine uygunluğudur. Öğrenci seviyesinin altında veya üstünde olan bir çalışma öğrencide isteksizliğe, araştırma merakına ket vurmaya neden olabilir. Öğrenciler bu Performans ve Proje Değerlendirme çalışmalarıyla kendilerini rahatça ifade etme imkânı bulurlar. Öz güven artışı ve sosyalleşme sağlanır. Proje ödevleri tek başına yapıldığı gibi bir grup ile de yapılabilir. Bu işbirlikli çalışma öğrencilerde olumlu davranışları pekiştirir. Öğrenciler bu çalışmalarda özgün fikirler ortaya koyar ve kendilerini, yetenekleri daha yakından keşfetme imkânı bulur. Bu projelerin oluşturulması aşamasında öğretmen iyi bir rehber olmalı ve yol göstermelidir. Öğretmen projenin her aşamasını değerlendirmeli ve öğrencilere dönütler vermelidir. Öğrenciler bu ödevler için çaba sarf etmeli internetten hazır ödevler bulmamalıdır. Burada öğretmene önemli görevler düşmektedir.
Etiketler: Eğitimde Performans ve Proje Değerlendirme Çalışmaları
Eklenme Tarihi: 19 Ocak 2017
Konu hakkında yorumunuzu yazın