Tarih Bilimi Nedir

yorumsuz
502 kez okundu

Tarih Bilimi Nedir

 

Tarih geçmişteki insanları nerede, nasıl, ne şekilde, hangi şartlarda, ne tür imkanlarla yaşadıklarını tarafsız bir şekilde inceleyen, derleyen, sınıflayan bir bilim dalıdır. Şüphesiz ki günümüzdeki en temel ve en önemli bilim dallarından biridir. Birçok bilim dalıyla ilgili olan tarih bilimini tam içeriğiyle anlatmak oldukça zordur. Tarih bilimi kanıt ve belgelere dayanarak saha çalışmalarını gerçekleştirir. Tarih Bilimi Nedir ?Tarih bilimi olayları neden sonuç ilişkilerine göre sınıflandırır. Tarih biliminde olayın geçtiği coğrafya, iklim şartları, orada yaşayan insan toplulukları, insanların kültürü, yönetim biçimi, nüfusu olayın doğru ve tarafsız bir şekilde incelenmesinde önem arz etmektedir. Tarihin konusu tüm insanoğlunu ve geçirdiği tüm evreleri incelemektir. Tarihte her olay bir diğer gelişmenin sonucunu doğurur. Bir olay zinciri vardır ve olaylar tarihin akışı içindedir. İnsanın olduğu her yerde tarih bilimi can bulur. Dini ekonomik yapılar, düşünce yapıları, gelenek görenekler, savaş ve barışlar tarihin temel taşlarıdır.

Tarihi bir olayın sonucunda bir diğer olayın nedeni başlamış demektir. Tarih kanıtlara ve belgelere dayansa da yeni bir belge bulunduğunda eski belgeler geçerliliğini yitirmiş olur. Tarih kesin bilgiler verse de mutlak bilgi hiçbir zaman yoktur. Tarih Biliminin konusu nedir? Tarih Bilimi nedir? Tarih Bilimi neyi inceler? Tarih Bilimi üniversite taban ve taban puanları nedir? Tarih bilimi nelerle ilgilenir? Tarih bilimi konu alanları nelerdir? Tarih lisans eğitimi kaç yıldır? Tarih kesin bilgiler içerir mi? Tarih YGS konu anlatımı nereden bulunur? Tarih dersi çıkmış soruları nereden indirilir? Tarih Bilimi özellikleri nelerdir? Tarih Profesörü nasıl olunur? Tarih Bilimi yüksek lisans eğitimi nasıl alınır? Tarih Bilimi hakkında tez çalışması nasıl yapılır? Tarih bilimi hangi puan türüyle almaktadır? Tarih Bilimi hangi bilimlerden yararlanır? Tarih bilmek neden önemlidir? Tarihte yaşanan olaylar hiçbir zaman tekrarlanamayacağı için tarih deney ve gözlem metotlarını kullanmaya elverişli değildir.

Tarih aynı zamanda birden çok bilim dalıyla sıkı ilişki içindedir. Bu bilimler şu şekildedir; Coğrafya, Edebiyat, Etnografya, Arkeoloji, Nümizmatik, Hukuk, Felsefe, Sosyoloji, Ekoloji, Epigrafya, Heraldik, Filoloji, Kronoloji, Diplomasi, Toponomi vb. Bir tarihi olayın incelenmesinde belirli sıralar takip edilerek sonuca ulaşılır. İlk önce kaynak arama ile başlanır, sonra olayla ilgili elde edilen veriler ile sınıflandırma yapılır, bu verilerin ne anlam ifade ettiği irdelenir, daha sonra doğruluk derecesi gözden geçirilir ve en son olarak tüm bilgiler bir araya getirilerek olayın içeriği çözümlenmiş olur. Tarih araştırması yapılırken çok titiz davranılmalı ve bilgi ve belgeler en ince detayına kadar incelenmelidir.

Araştırmada objektif olmak, sebep sonuç ilişkilerini göz önünde tutmak altın kurallardır. Tarih birçok aşamadan geçmiş ve günümüzdeki Tarih Bilimi şeklini almıştır. Ülkemizin ve coğrafyamızda yaşamış toplulukların tarihlerini bilmek bizim görevlerimizden biridir. Ülkeler tarihlerinden dersler çıkararak daha medeni devletler olma yolunda büyük yollar kat ederler. Ülkemizin tarihini bilmek milli bilincimizi arttırır, manevi duygularımızı yoğunlaştırır. Vatana ve milletimize bağlılığımızı arttırır. Kültür bilincimiz gelişir. Düşünme, sorgulama, eleştirme becerilerimiz gelişir. Hoşgörülü, anlayışlı, empatik düşünmemize katkı sağlar.


Sosyal Medyada Paylaş Facebook Twitter Google+
Etiketler:
Eklenme Tarihi: 20 Ocak 2017

Facebook Yorumları

Konu hakkında yorumunuzu yazın


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.