Tekerlemeler-Bilmeceler

yorumsuz
6.353 kez okundu

Tekerlemeler-Bilmeceler

Okullarda öğretilen tekerlemeler-bilmeceler küçük yaşlarda dilimizi güçlendirmek amacıyla dersleri verilmektedir. Tekerlemeler, daha ilkokulda öğretilen hece ölçüsüne uygun ve kafiyeli basmakalıp sözlerin oluşturduğu bir edebi tür olarak bilinmektedir. Bu edebi tür genellikle insanların eğlendikleri zamanlarda söylenen edebi türlerdir. Birbirlerine söylenen bu tekerlemeler masallar da veya fabllarda sıkça karşılaştığımız türlerdir. Bunlar sayesinde insanların daha iyi okumalar gerçekleştirmesi için yazılan türlerdir. Özellikle çocuklar için yazılan öyküler, masal kitapları gibi birçok alanda yardımcı edebi türlerdir. Bunun yanı sıra halk oyunlarında da tiyatrolarda kullanılarak daha güzel çocuk tiyatrolara renk veren edebi türlere rastlanır. Türk edebiyatında tekerlemelerin yanı sıra sıkça rastladığımız bilmeceler de bulunmaktadır.

Bilmeceler çocuk yaşlarımızın en büyük eğlencelerinden biri olmuştur her zaman. Özellikle yaz tatili kitaplarında zekâ geliştirmek amacıyla sıkça yer alan herkes tarafından bilinen genel bilmeceler bulunur. İlkokulda öğrenilen edebi türlerden bazıları Eğitimimize katkı sağlayacak ses ve söz benzerliklerinin oluşturduğu edebi türlerden biri olan tekerlemeler hoş ve kafiyeli bir şekilde sevdiklerimizi mutlu etmek için söylenen sözlerdir. Bunun yanı sıra bazı halk yörelerinde âşıkların atışmaları için kullanılan ve ters cevaplar vermek için tercih edilen türlerdir. Etrafımı9zda sıkça duyduğumuz tekerlemelerin yanı sıra bilmeceler de insanların eğlenceli zamanlar geçirmesi için kullanılabiliyor. Bilmeceler insanların düşünmesine ve verilen ipuçlarına göre kelimelerin bulunması şeklinde olan bir edebi türdür. Genelde birbirine uygun söz ve ses uyumunun birleşmesiyle olacak şeylerdir.

Halk tiyatrolarının kullandığı edebi türler Halk tiyatrolarından en önemlisi olan karagöz oyunu insanların eğlenmesi için düşünülen tiyatrolar olduğu için konuşmalarda kullanılan bazı edebi türler vardır. Bu edebi türler arasında en çok kullanılan tekerlemeler-bilmeceler ile insanları düşündürerek eğlendiren edebiyatı oluşmaktadır. İlkokullarda merakla izlemek isteyeceğimiz bu Hacivat ve karagöz oyunu iki yakın arkadaşın birbirlerine tekerlemeler ile atışmalarının olduğu önemli bir edebiyat ürünüdür. Türk edebiyatının ilk tekerlemeleri ilk olarak 11. Yüzyılda kullanılmaya başlanmış ve bu zamana kadar süregelmiş bir edebi türdür. Bilmecelerin de halk tiyatrolarına katılmasıyla gelişen ve zenginleşen kültürümüzün seyircileri artmıştır. Tiyatroların yanı sıra çocuk oyunlarında da genelde kullanılan bazı tekerlemeler yer alır. Bu tekerlemeler oyun sırasında söylenir ve oyunun amacını kısaca anlatır.

Buna örnek olarak • “Karga karga gak dedi, çık şu dala bak dedi, Sepet çardakta, gümüş yüzük parmakta” bu tekerlemeler verilebilir. Bilmeceler insanları düşündürürken eğlendirir Türk edebiyatında kullanılan bilmeceler, genellikle bir şeyin adını söylemeden karşımızdaki kişinin üstü kapalı vereceğimiz bilgiler ile bilmeye çalışmasıyla oluşan bir edebi türdür. Bu edebi tür ile çocukların düşünürken eğleneceği oyunlardır. Çocukluğumuzda tekerlemeler-bilmeceler ile zaman geçirdiğimiz o günleri her zaman hatırlayarak güldüğümüz doğrudur. Teknolojik aletlerin olmadığı zamanlarda çocukların kendilerini eğlendirdiği edebi oyunlar her zaman hatırlanarak mutlu olunan türler olmuştur.


Sosyal Medyada Paylaş Facebook Twitter Google+
Etiketler:
Eklenme Tarihi: 6 Ocak 2017

Facebook Yorumları

Konu hakkında yorumunuzu yazın


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.