Sosyal Kulüpler ve Özellikleri
Sosyal Kulüpler ve Özellikleri
Sosyal Kulüpler ve Özellikleri okullarda derslerin yanı sıra birçok sosyal etkinlikler yapılmaktadır. Okul aslında sadece derslerden ibaret bir kurum değildir. Bizim temel eğitimimizin amacı öğrencinin kendini geliştirmesini sağlamak, vatandaşlık bilinci aşılamak ve topluma uyumlu bireyler yetiştirmektir. Öğrencinin hayata pozitif bir bakış açısı kazanması ve kendini keşfetmesi için aktif bir sosyal çaba içinde olmalıdır. Sosyal Kulüpler ve Özellikleri burada devreye girmektedir. Eğitimin temel çabası olan öğrenciyi sosyalleştirme Sosyal Kulüpler ve Özellikleri ile sağlanmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu öğrencilerin çok yönlü gelişmesi için öğretim programları hazırlamaktadır. Öğrencinin gelişimi için sadece bu öğretim programları yeterli değildir. Sosyal Kulüpler ve Özellikleri ile öğrenci sosyalleşir ve kendine güveni artar. Sosyal Kulüpler ve Özellikleri nelerdir? Sosyal Kulüpler ve Özellikleri ne demektir? Sosyal Kulüpler ve Özellikleri nelerden oluşmaktadır? Sosyal Kulüpler ve Özellikleri önemi nedir? Sosyal Kulüp nedir? Sosyal Kulüpler kim tarafından kurulur? Sosyal Kulüpler yönetmeliği nasıl indirilir? Sosyal Kulüpler yönetmeliği nasıl hazırlanır? Sosyal Kulüpler yıllık çalışma planı nasıl hazırlanır? Sosyal kulüpler yıllık çalışma planı taslağı nereden bulunur? Sosyal Kulüpler neden kurulur? Sosyal Kulüplerin önemi nedir?
Sosyalleşme kavramı çok geniş bir kavramdır. Çocuk doğduğu andan itibaren sosyalleşme süreci başlamış olur. İlk sosyal çevre çocuğun kendi ailesidir. Daha sonra çevreye uyum sağlamaya ve yeni akran grupları ile tanışarak sosyalleşme sürecine devam eder. Sosyal Kulüpler ve Özellikleri bu sürecin devamında önemli bir paya sahiptir. Okullar tüm öğrenciler için sosyalleşmenin en yoğun yaşandığı yerlerdir. Kendi aralarında, üst sınıf, alt sınıf ve öğretmenleriyle sosyalleşme süreci içindedirler. Bu süreç bazen istendik veya istenmedik şekillerde devam edebilir. Günümüz dünyasında toplumların bilinçlendirilmesinde ve sosyalleştirilmesinde eğitim öğretim çok önemli bir rol üstlenmektedir. Ülkemizde eğitimin önemi her geçen gün daha çok artmakta ve vatandaşlar eğitim bilincine varmaktadır. Globalleşen dünyada artık çok uzak mesafeler bile internet ağları sayesinde saniyelere düşmüştür. Çok uzak bir kıtadaki haberi bile saniyeler içinde öğrenebilmekteyiz. Bu hızlı gelişme sürecinde toplumların sosyalleşmesi önemli bir konur.
Okullarda verilen eğitimin gizli işlevi bireyleri hayata ve topluma kazandırmak, sosyalleşme sürecini olumlu yönde ilerletmektir. Sosyal Kulüpler ve Özellikleri okullarda sosyalleşmenin temel iskeletini oluşturmaktadır. Sosyal Kulüpler ve Özellikleri nelerdir? Sorusundan yola çıkarak kulüplerin nasıl kurulduğuna ve ne tür işlevleri olduğuna bakmak gerekir. Her eğitim öğretim yılı başında okullarda çeşitli sosyal kulüpler kurulur. Sosyal Kulüpler ve Özellikleri açısından baktığımızda bir okulda ne kadar çok işlevsel sosyal kulüp varsa sosyalleşme ve aktifleşme o kadar hızlı ilerlemektedir. Bu kulüplerin kurulması Millî Eğitim Bakanlığı İlköğretim Ve Orta Öğretim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği çerçevesinde olmaktadır. Kurallarına ve yönetmeliğe uygun olarak kurulan kulüpler bir yıllık çalışma planı hazırlanarak görevlerine başlamaktadır. Her kulübün bir rehber öğretmeni olması gerekmektedir. Bu rehber öğretmen yıllık çalışma planını hazırlayarak müdürün onayını almalıdır. Gerekli onaylar alındıktan sonra sınıflardan hangi öğrenci hangi kulüpte olacak bunların listeleri çıkartılmalıdır.
Sosyal Kulüpler ve Özellikleri ile öğrenciler hangi ilgi alanlarında kulübe katılmak istediklerine karar vermelidirler. Örneğin yazı yazmayı ve kitap okumayı çok seven bir öğrenci edebiyat kulübünde çok başarılı çalışmalar yürütebilir. Öğrenciler kulüp seçimlerini yaptıktan sonra idare ve rehber öğretmenin karar verdiği saatte ilk sosyal kulüp toplantısı yapılmalıdır. Sosyal Kulüpler ve Özellikleri öğrencilerde hem derslerin olumlu şekilde düzelmesine katkı sağlar, hem öğrencinin kendini daha yakından tanıma fırsatı elde etmesine yardımcı olur. Yeni arkadaşlıklar kurulur ve özgüven becerileri gelişir. Öğrenciler sınıf dışında farklı ortamlarda kendilerini ifade etme fırsatı bulurlar. Ders içi başarısı yüksek olmayan bir öğrenci sosyal kulüpte farklı yeteneklerini keşfederek çok başarılı işlere imza atabilir.
Okul sadece akademik başarıyı değil aynı zamanda sosyal başarıyı da çok önemsemektedir. Okullarda kurulan sosyal kulüpler ve özellikleri bakımından pek çok kulüp kurulabilir. Bunlara örnek verecek olursak spor kulübü, edebiyat kulübü, gezi kulübü, bilimsel araştırma kulübü, Kızılay kulübü, satranç kulübü, sosyal sorumluluk projeleri kulübü, çevre temizlik kulübü gibi kulüpler kurulabilir. Sosyal Kulüpler ve Özellikleri incelendiğinde bu kulüplerde aktif görev alan öğrencilerin duygudaşlık becerisini geliştirdiği, kendine güvenini arttırdığı ve ders başarılarının yükseldiği görülmüştür. Sosyal Kulüpler ve Özellikleri kapsamında öğrencilere her türlü spor, sanatsal, kültürel ve bilimsel faaliyetler sağlanmalıdır.
Etiketler: Sosyal Kulüpler ve Özellikleri
Eklenme Tarihi: 2 Şubat 2017
Konu hakkında yorumunuzu yazın