İlk Türk Devletlerinde Devlet Yönetimi

yorumsuz
6.917 kez okundu

İlk Türk Devletlerinde Devlet Yönetimi

İlk Türk Devletlerinde Devlet Yönetimi Türkler tarih sahnesine ilk çıktıkları andan beri birçok devlet kurmuşlardır ve sahnenin hep başkahramanları olmuşlardır. Türkler savaşçı bir yapıda olduklarından dolayı asla başka bir devletin boyunduruğu altına girmemiş ve her gittikleri coğrafyada bağımsız yaşamışlardır. İlk Türk Devletlerinde Devlet Yönetimi kut inancıyla şekillendiğini görmekteyiz. Türkler tarihte çok etkin roller üstlenmişler, ünlü tarih kişiliklerini tarih literatürüne kazandırmışlardır. Çeşitli boylar bir araya gelerek pek çok devlet kurmuşlar ve o coğrafyalarda hüküm sürmüşlerdir. İlk Türk Devletlerinde Devlet Yönetimi olarak incelediğimizde benzer yapılar görmekteyiz. Kut inancıyla başa gelen kağanlar ve kut inancını devam ettirdiğine inanılan kağanın ailesi ve erkek kardeşleri şeklinde yapılaşma olmaktadır.

İlk Türk Devletlerinde Devlet Yönetimi nasıldır? İlk Türk Devletlerinde Devlet Yönetimi konu anlatımı nereden indirilir? İlk Türk Devletlerinde Devlet Yönetimi nedir? İlk Türk Devletlerinde Devlet Yönetimi şeması nasıl olmaktadır? İlk Türk Devletleri hangileridir? İlk Türk Devletlerinde Devlet Yönetimi çıkmış sorular nelerdir? Türk adına Tarihçiler farklı anlamlar yüklemişlerdir. Kaşgarlı Mahmut kudret ve olgunluk çağı demiş, İran tarih kaynakları güzel insan diye bahsetmiş ve Ziya Gökalp töreli ve nizam sahibi demiştir. Türkler boylar halinde örgütlenerek çeşitli adlarla birçok devletler kurmuşlardır. Bu devletlerin bazıları uzun ömürlü olsa da bazıları boylar arası rekabetten dolayı kısa ömürlü olmuştur. Türklerin ilk yurdu Orta Asya bozkırlarıdır. Türkler ilk zamanlarda göçebe yaşamayı tercih etmiş ve bu şekilde yaşamlarını devam ettirmişlerdir. Daha sonra Uygurlar yerleşik hayata geçerek diğer Türk Devletlerine öncü olmuştur. Orta Asya’da ilk kurulan devlet Asya Hun İmparatorluğudur. Bu devlet Teoman tarafından kurulmuştur ve en parlak zamanlarını Mete Han ile yaşamıştır.

İlk Türk Devletlerinde Devlet Yönetimi kut inancına göre kurultayda belirlenmiştir. İlk Türk Devletlerinde Devlet Yönetimi emeli kağandır. İlk Türk Devletlerinde Devlet Yönetimi Türkler Gök tanrı inancı taşıdıkları için Kağan’ın yönetme yetkisini gök tanrıdan aldığına inanmışlardır. Türkler devletlerini 4 temel üstüne kurup bu şekilde yönetmişlerdir. Bu 4 temel bağımsızlık, millet, devlet ve yönetimdir. Türklerin devlet yapılarına baktığımızda sosyal devlet anlayışı ile örgütlendiklerini ve yönetildiklerini görmekteyiz. Devlet belli kurallar çerçevesinde yönetilmiştir ve bu kurallara töre denmiştir. Kağan törelere uymak zorundadır. Uymadığı zaman iktidar gücünü yitirmektedir. İlk Türk Devletlerinde Devlet Yönetimi kut inancına göre kağan ve ailesinin ortak malı sayılmaktadır. Bu yüzden de sürekli taht kavgaları yaşanmıştır.

İlk Türk Devletlerinde Devlet Yönetimi kurultayda alınan kararlarla yönetilmekteydi. Kurultay devlet meselelerinin konuşulduğu meclistir. Bu mecliste din adamlarına yer almamıştır. Burada din ve devlet işlerinin ayrı tutulduğunu görmekteyiz. Kağanın eşine Hatun denilmekteydi ve hatunda kurultaylara katılırdı. Kağanın yanında savaşa gider, kurultaylarda kararlara yardım eder ve yabancı elçileri kabul ederdi. İlk Türk Devletlerinde Devlet Yönetimi kağan ve hatun kurultayda birlikte kararlar alabilirdi. Kağan kurultayın verdiği kararlara uymak zorundaydı. Burada bir bakımdan demokrasi olduğunu görmekteyiz. İlk Türk Devletlerinde Devlet Yönetimi sınırlar genişledikçe ülke yönetimi zorlaştı ve devlet iki bölüm halinde yönetilmeye başladı. Kağan doğuyu yani merkezi yönetirken batıya atadığı idareci de batıyı yönetmekteydi fakat yine de doğu bağımsız kararlar veremezdi kağana bağlıydı. İlk Türk Devletlerinde Devlet Yönetimi buna ikili teşkilat veya federatif yönetim denmiştir.


Sosyal Medyada Paylaş Facebook Twitter Google+
Etiketler:
Eklenme Tarihi: 17 Şubat 2017

Facebook Yorumları

Konu hakkında yorumunuzu yazın


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.