Tarih Dersine nasıl çalışılmalıdır
Tarih Dersine nasıl çalışılmalıdır
Zamanın başlangıcından beri var olan tarih tarihçilerin onu yazmaya başlaması ile birlikte bir bilim haline gelmiş ve müfredat programlarındaki yerini almıştır. Tarih bilimi zamanla yakından ilgilidir. Dolayısıyla öğrenciler tarih dersini zaman ve olayları eşleştirmek olarak görürler. Ve her olayı belirli bir zaman yani tarih ile eşleştirmek onlara oldukça karışık gelir. Çoğu öğrenci tarih dersini bu nedenle karmaşık ve zor bulur. Aslında tarih düşünüldüğü gibi sadece zamanlar ile olayları eşleştirmek değildir. tarihçilerin tarih yazarken neler yaptığını düşünün. Ellerinde belirli bir zaman dilimi vardır. Ve bu zaman dilimi içerisinde yaşanmış kayda değer ve benzersiz bir olayın kayıtlarını, belgelerini incelerler. Olayı araştırırlar. Veya birebir olayı yaşarlar. Ve bunları kendilerinden sonra gelecekler için anlaşılır bir şekilde kaydederler. Yani o olayı yaşandığı zaman dilimi ile birlikte bizlere sunarlar. Tabi nesnel olarak…
Her tarihçinin tarihi sunumu farklıdır. Çünkü belirli bir zaman diliminde vuku bulmuş olayı dönemin şartlarını da göz önüne alarak yazdıklarında algıları farklılık gösterebilir. Örneğin Çanakkale Savaşı’nı bir İngiliz tarihçi farklı bir şekilde sunarken, bir Türk veya Alman tarihçi farklı bir sunum yapabilir. Bu yüzden tarihi bir olayı anlamak için birden fazla kaynağı değerlendirmekte ve okumakta fayda var. Tarih Dersine nasıl çalışılmalıdır ?Ancak tarih dersi çalışılırken Milli Eğitim Bakanlığı referansı ile yayınlanan kaynaklar öğrenciler için en uygun seçimdir. Tarih dersi çalışırken tarih ve zamanı eşleştirmeyi öğrenciler en sona bırakmalıdırlar.
Önce yapılması gereken tarih olarak kaydedilen olayın içeriğinin anlaşılmasıdır. Bu açıdan bakıldığında, tarih dersi en keyifli derslerden biridir. Tarihi olayı bir defa baştan sona okuyun. İkinci kez okurken ise bir başkasına anlatacakmışsınız gibi anlayarak okuyun. Tarih Dersine nasıl çalışılmalıdır ? Tarihi konuları bölümlendirin. Birbiri ile alakalı tarihi olayları arka arkaya çalışın ki konu bütünlüğü bozulmasın. Aradaki zaman dilimlerinde kalan boşluklar kafanızı karıştırmasın. Her tarih konusunu bitirdiğinizde yanınızda biri varmış ve olayı ona anlatıyormuş gibi içeriği tekrarlayın. Daha sonra yapacağınız şey ise konu ile ilgili hazırlanmış soruları veya testleri çözmek.
Tarih Dersine nasıl çalışılmalıdır ?Ya da konu ile ilgili soruları kendiniz de hazırlayabilir veya soru cevap şeklinde tekrar yapabilirsiniz. Tarihi olayı anlatan bir film ya da belgesel varsa muhakkak izleyin. Konunun belleğinizdeki kalıcılığını arttırır. Tarih dersini sevdikçe konuların aklınızda ne denli uzun süre kaldığına siz de şaşıracaksınız. Bir de son bir hatırlatma daha yapalım. Tarih dersinde yeni konuya geçmeden önce az da olsa bir önceki konu ile ilgili ufak bir tekrar yapmanız yeni konuya geçişinizi anlamlı hale getirecektir. Tarihte biraz eskiye dönüş bir sonraki zaman dilimindeki tarih ile bağlantı kurmanızı ve tarihi olayı anlamanızı sağlayacaktır.
Etiketler: Tarih Dersine nasıl çalışılmalıdır
Eklenme Tarihi: 31 Mart 2017
Konu hakkında yorumunuzu yazın