Tarih Öncesi Çağlar Ve Özellikleri
Tarih Öncesi Çağlar Ve Özellikleri
Sizlere tarih öncesi çağlar ve özellikleri hakkında bilgi vereceğim. Tarih öncesi çağlar dört gruba ayrılır. Bunlar taş devri bakır devri tunç devri ve demir devridir. İlk önce taş devrinin ve özelliklerinden biraz bahsedelim. Taş devri ise üç gruptan meydana gelmektedir. Bunların isimleri ise yontma taş devri orta taş devri ve cilalı taş devridir. Yontma taş devri en eski ve hem de uzun bir devir olmaktadır. Yontma taş devrinde avcılık toplayıcılık ve tüketicilik yapılmaktadır. Bu dönemde ağaçlar barınak yapmak için kullanılıyordu. Bazı insanlar mağaralara resimler bile yapıyorlardı. Orta taş devrinde ise yontmadan sonra geliyordu. Orta taş devrinde buzullar erimektedir. Bu dönemde balıklar avlanmaya başlamıştır. Cilalı taş devrinde de buzullar bitmiştir. Tarım başladı. Meslekler artık başlamış ve bazı yerlerde köyler kurulmaya başlanmıştır.
Şimdi de bakır çağı ve onun özelliklerinden söz edelim. Bakır çağın bir diğer adı maden taş çağıdır. Tunç çağın ve özellikleri ise hayvancılık ve dokumacılık yapılmaya başlanmıştır. Bu dönem de çeşitli buluşlar da yapılmaya başlandı. Bu buluşlar çömlekçilik ve silah üretilmiştir. Aynı zaman da bu dönemde süs eşyası da yapılmaya başlandı. Bununla birlikte bakır ve kalay da yapılıyordu. Tunç çağında üç evrede oluşur. Bu evrelerin isimleri erken tunç çağı orta tunç çağı ve genç tunç çağıdır. Köy kültürü bu dönemde çok gelişmiştir. Erken tunç çağında bazı bronz aletler yapılmaya geliştirilmiştir. Erken tunç çağında bütün bunlar yapılırken Anadolu da bunlar daha bunlar daha geliştirilmeye başlanılmamıştır.
Erken tunç çağında arkeolojik kazılarda yapılmaya başlandı. Arkeolojik kazılar yapılan yerler ise şunlardır. Alacahöyük Kültepe Karacaoğlan ve Alişardır. Şimdi de orta tunç çağında ticaret yapılmaya hızlanmıştır. Kültepeliler yazılı tabletleri bu dönemde bıraktılar. Demir çağı için hemen kısaca bilgi verelim. Demir çağı bronz çağından sonra gelmiştir. Bu dönemde demirden silahlar yapılıyordu. Demir çağından demir bulunmuştur. Hem de bu dönem de demir bir buluş olarak kabul edilmiştir. Demir çağında dayanıklı olan araçlar yapıldı. Ayrıca saban kullanımın da imalatı yapılmaya başlandı. En önemlisi de yazı da bulunmuştu. Demir çağı döneminde daha ehemmiyetli buluşlar bulunmuştu. Aynı zaman da bu dönem de küçük şehirler büyük devletler olmaya başlanmıştır.
Etiketler: Tarih Öncesi Çağlar Ve Özellikleri
Eklenme Tarihi: 9 Eylül 2017
Konu hakkında yorumunuzu yazın