Türkiye Tarihi

yorumsuz
387 kez okundu

Türkiye Tarihi

 

 

Sizlere Türkiye tarihi hakkında bilgiler vereceğiz. Öncelikle beş dönemden oluşum göstermektedir. İlk beylikler dönemi Anadolu Selçuklu dönemi ikinci beylikler dönemi Osmanlı devleti ve Türkiye cumhuriyetidir. İlk Türk devletlerinde on tane beylikler vardır. Bunlar Saltuklular Danişmentliler Mengücekliler Artuklular Sökmenliler Dilmaçoğuşlları İnanoğulları Tanrıvermişoğulları ve Saka bey devletidir. Saltukluları anlatmaya girişelim ilk önce. Saltuklular kurulan ilk beyliktir. Saltukluların kurucusu Ebukasım Saltuk beydir. Danişmentlilerin kurucusu Ahmet gazidir. Danişmentliler haçlılar ile savaşmışlardı. Mengücekliler ise kurucusu Mengücek gazidir. Mengücekliler Rumlar ile savaştılar. Artukluların kurucusu Artuk beyin oğullarıdır. Mardin de kurulmuştur.

Artuklular üç kol halinde bulunmaktadır. Bunlar Hasan keyf Artuklular Harput Artuklular ve Mardin Artuklulardır. Harput Artukluların kurucusu Melik Ebu bekirdir. Mardin Artukluların kurucusu Ilgazi beydir. Beşinci olarak Sökmenlileri anlatalım. Sökmenlerin kurucusu Sökmendir. Ancak Eyyübiler buna son verdi. Dilmaçoğullarının kurucusu Mehmet beydir. Ama Akkoyunlular bu duruma son vermiştir. İnanoğullarının kurucusu İnal beydir. Ama Eyyübiler bunu yıkmıştır. Çubukoğullarının kurucusu Çubuk beydir. Tanrıvermişoğullarının kurucusu Batı Anadolu da kuruldu ve kurucusu da Çaka bey olmaktadır. Bundan kesinlikle emin olabilirsiniz. Çaka bey öldükten sonra denizcilik daha da gelişmiştir. Anadolunun her yerinde bir çok eserler yapılmıştır. Bunu sakın unutmayınız.

Birinci kılıç Arslan döneminde olan değişiklikleri yazalım. Birinci kılıç Arslan döneminde Melikşah ölmüştür. 1. kılıç Arslan tahta geçti ve devlet yeni düzene girmiştir. Böylece Anadolu da birlik sağlanmıştır. 1. haçlı seferine katılmış olan devletler üstünlük sağladı. Şahin Şah ise Konya da tahta çıkan isimdir. 1. Kılıç Arslan öldükten sonra Şahin Şah tanınmıştı. 1. Mesut döneminde Emir gazi adlı kişinin yardımı ile almıştır. Para da bu dönem de basılmaya başlanmıştır. 2. Haçlı seferinde ise yardımı Danişmentliler yapmıştır. Daha sonra üç kola ayrıldı. Bunlar Malatya Kayseri ve Sivastır. Bundan kesinlikle emin olabilirsiniz. Haçlı seferlerinin nedenleri ise üç nedenden oluşmaktadır. Dinsel nedenler ekonomik nedenler ve siyasal nedenlerdir. Hristiyanlar kutsal yerleri almak istedi bu dönemde ve Katolik klişesine de Hristiyanlar hakim olmak istedi. Ekonomik nedenler ise açlık ve yoksulluk vardı. Avrupalılar ise ekonomik düzeyi rahatlatmıştı. Siyasal nedenler ise sekizinci haçlı seferi yapıldı. Ama krallar yoktu. Birinci haçlı seferinde haçlılar ile Bizanslar antlaşma yaptı. İkinci haçlı seferinde haçlılardan Urfa geri alındı. Üçüncü haçlı seferinde Kudüs haçlılardan alındı. Dördüncü haçlı seferinde Eyyübiler haçlılardan Yafayı aldı.


Sosyal Medyada Paylaş Facebook Twitter Google+
Etiketler:
Eklenme Tarihi: 10 Eylül 2017

Facebook Yorumları

Konu hakkında yorumunuzu yazın


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.