Eğitimde Bilmecelerin Tekerlemelerin Önemi Nedir

yorumsuz
4.711 kez okundu

Eğitimde Bilmecelerin Tekerlemelerin Önemi Nedir

Bilmeceler ve Tekerlemeler hayatımızın birçok alanında yer tutsa da eğitim işlevi olduğunun aslında pek farkında olmayız. Bilmeceler Tekerlemeler bizi eğlendirirken aynı zamanda da eğitir. Biz farkında olmasak bile Bilmeceler ve Tekerlemeler bizlere yeni kelimeler öğretir, hayal gücümüzü genişletir, diksiyonumuzu düzeltir ve düşünme gücümüzü arttırır. Kültürümüzün temellerini oluşturan güzel Türkçemizin en önemli unsurları Bilmeceler ve Tekerlemelerdir. Bilmece ve Tekerlemelere bir de eğitim açısından baktığımızda aslında ne kadar da önemli noktalar olduğunu görmüş olacağız. Bilmeceler tekerlemeler örnekleri? Bilmece Tekerlemeler nasıl öğrenilir? Bilmeceler Tekerlemelerin önemi nedir? Bilmeceler Tekerlemeler nasıl ezberlenir? Bilmeceler Tekerlemeler örnekleri okul öncesi? Bilmeceler Tekerlemeler ilkokul?  Eğitimde Bilmecelerin Tekerlemelerin Önemi Nedir?

Bilmeceler sorulan sözcüğün adı telaffuz edilmeden üstü kapalı bir şekilde soru sorma sanatıdır. Çeşitli söz oyunlarıyla zekâmızı kullanmamızı sağlayan sorulardır. Bizi düşünmeye sevk eder, zihnimizi harekete geçirir. Eğitimde bilmece ve tekerlemelerden yararlanmak öğretimi hem oyunlaştırır hem de çocukların dersleri zevkle takip etmelerini sağlar. Çocuklar eğlenerek öğrenirler ve öğrenmeler kalıcı olma konusunda oldukça başarılıdır. Çocuklar birbirlerine bilmeceler sorarak aynı zamanda da sosyalleşirler. Görüldüğü üzere bilmecelerin çocukları eğlendirmenin yanında birden çok faydası vardır. Aynı zamanda bilmecedeki ipuçlarını takip ederek sonuca ulaşmak çocuklar başarma duygusunu ve özgüveni geliştirmektedir. Çocuğun kendine güveni artmakta, derslere daha istekli katılmaktadır. Bir çocuk için ders ne kadar eğlenceli geçerse hafızada kalma süresi o kadar uzar ve ders çok verimli bir şekilde zihinde yer etmiş olur. Eğitimde kaliteyi arttırmak kalıcı öğrenmeler, istendik davranış değişiklikleri için mutlaka bilmeceler ve tekerlemelerden faydalanmamız gerekmektedir.

Edebiyatımızın anonim ürünlerinden olan bu bilmece ve tekerlemeler doğru kullanıldığı takdirde eğitimde en büyük yardımcılarımızdan biri olabilir. Örnek bilmecelere bir göz atalım: Gökte açık pencere, Kalaylı bir tencere. Ay Bağlarım yürür, Çözerim durur. Ayakkabı Tarlada biter, Makine büker, Sabah akşam Elimizi yüzümüzü öper. Havlu Tekerleme öğrenmek oldukça zahmetli olsa da dil gelişimimize, hafızamızı güçlendirmemize çok fazla yararı vardır. Tekerlemelerde konu ve içerik tam olarak belli değildir. Şiir formatında yazılan tekerlemeler ses benzerliklerinden yararlanarak kulağa hoş gelecek şekilde hazırlanmış dörtlüklerdir. Tekerlemeler yeni okuma yazmaya geçmiş ilkokul öğrencilerinde hızlı okuma, düzgün telaffuz için çok önemli bir yer tutmaktadır. Sınıf öğretmenleri okuma yazma süreci tamamlandıktan sonra şiirler ve tekerlemeler ile okumaya katkı sağlamaktadır. Hızlı ve akıcı okumaya geçişte tekerleme eğitimi çok önemlidir. Tekerlemeler aynı zamanda kulağa hoş gelen bir ezgiyle ve ses benzerlikleriyle oluştuğu için müzik kulağına da büyük katkılar sağlar ve geliştirir.

Bilmeceler Tekerlemeler çocuğun duygusal gelişimine olumlu katkılar sağlar ve çocuğun doğru alanlara yönelmesinde önemli bir yer tutar. Bilmeceler Tekerlemeler çocukların duygusal ve zihinsel gelişimini desteklediği gibi dikkat yeteneklerini de arttırır. Dikkat eksikliği günümüzde tüm çocukların, ailelerinin ve öğretmenlerin sıkıntı çektiği bir konudur. Bu sorunlara çözüm üretmek ise bizim elimizdedir. Eğitimi, dersleri, etkinlikleri çocukların seviyesine göre onların seveceği şekilde hazırlamak çok önemlidir. Bunu da Bilmeceler Tekerlemeler kullanarak sağlayabiliriz ve çocukların derslerden alabileceği verimi kat kat arttırmış oluruz. Tekerleme örneklerine bir göz atalım:  ELMA DALINI EĞMİŞ EĞMİŞ DE YERE DEĞMİŞ DİLİM DİLİM SOYARIM BİR TABAĞIMA KOYARIM ELMA YİYEN ALLANIR AĞZI, DİLİ BALLANIR KELEBEK KANADI VAR, KUŞ DEĞİL BOYNUZU VAR, KOÇ DEĞİL PIR DEREYE PIR TEPEYE KELEBEK ÇIKTI SAHNEYE AH NE SÜSLÜ KELEBEK ÜSTÜ MAVİ AL BENEK


Sosyal Medyada Paylaş Facebook Twitter Google+
Etiketler:
Eklenme Tarihi: 15 Ocak 2017

Facebook Yorumları

Konu hakkında yorumunuzu yazın


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.