Türk Dili Ve Edebiyatı

yorumsuz
110 kez okundu

Türk Dili Ve Edebiyatı

Dil, insanların kendilerini ifade etme biçimleri olarak bilinmektedir. Her ülkenin kendini ifade etmek amacıyla kullandığı dil vardır. Türk dili, Türklerin anlaşması için gelişmiş bir dil olmaktadır. Zengin Türk dili ve edebiyatı kuralları herkesin bilinçli olarak kullanması gereken şeylerdir. Özellikle dil bilgisi hakkında bilinmesi gerekenler arasında yazımı kuralları yer almaktadır. Türkçeyi tam anlamıyla kullanmak için kurallarını bilinçli olarak kullanmak gerekir. Türkçenin yazım kurallarını ayrıntılı olarak öğrenmemiz gerekir. Bunun yanı sıra Türk edebiyatı da dilimizin edebi türleri şeklinde karşımıza çıkan bir sanattır. Türk dili ve edebiyatı çok eskilere dayanmaktadır, dolayısıyla tarihi de bir takım kapsayarak günümüze gelen çok önemli edebi türleri ulaştırmıştır. Herkesin az da olsa fikir sahibi olması gereken dil ve edebiyatı kullanmak için bilinçli davranmak da fayda vardır.

Türkiye Türkçesini kullanırken dikkat etmemiz gereken noktalar Türkçe de ilk bilmemiz gerekenler arasında ilk olarak kökeni Türkçe olmayan kelimelerin ayrımıdır. Türkçe olan kelimelerin ayrımı kelimede bulunan b, c, d, g harfleri kelimelerin sonuna gelmeyerek anlaşılır. Bu harflerin sonda bulunduğu kelimelerin kökeni Türkçe olmadığını anlamamıza yardımcı olur. Bunlara örnek olarak: ağaç, ak, ip, saç kelimelerini verebiliriz. Bunun aksine bazı anlam farkından dolayı kullanılan bazı kelimeler vardır. Bunlar şunlardır:

• Ad(isim), • Sac(yassı demir),

• Od(ateş), Bu kelimelerin Türkçe uyumuna göre değiştirdiğimizde anlam olarak değişmektedirler. Bu yüzden kurala aykırı olmasına rağmen Türkçede yer almakta olan bazı kelimelerdir.

Bu konu Türk dili ve edebiyatı içerisinde dil bilgisinde seslerle ilgili olan yazım kurallarının en çok dikkat edildiği konu arasında yer almaktadır. Kelimelerle ilgili Türk yazım kuralları Bildiğimiz gibi Türk dili ve edebiyatı çok geniş bir konu olarak karşımıza gelmektedir. Dilimizde dikkat edilmesi gereken önemli konulardan birisi de yeni bir kavramı karşılayan yeni bir kelime oluşmasını sağlayan birleşik kelimelerdir. Bu birleşik kelimeler yabancı kökenli olarak karşımıza çıkmaktadır. Kelimelerin birleşmesiyle oluşan yeni kelimelere birleşik kellime denilmektedir. Bazen bu kelimeyi bileşik kelime olarak telaffuz edenler olabiliyor, bu tamamen yanlış bir telaffuzdur. Bu birleşik kelimelerin yazımı çoğu zaman ayrı mı yoksa yan yana mı yazılması doğru mu olduğu konuşulur. Bunu anlamak için bazı kelimeler haricinde bir kurala göre anlayabiliyoruz.

1. Birinci kural olarak bitişik yazılan birleşik kelimeler konusu yer almaktadır. Bunlarda kendi aralarında ayrılırlar: • Kişi isimleri mahalle, köy gibi unvanlar ile birleşmişse bitişik yazılırlar. Örnek olarak; Bayrampaşa, Mithatpaşa, Necatibey….. • – hane, name, zade kelimelerinin sona geldiği kelimeler birleşik yazılır. Örnek olarak; dershane, hastane, kahvehane…….

2. İkinci kural olarak ayrı yazılan kelimeler konusu yer alır. Bunlar şu şekildedir: • Rengin tonunu belirten kelimeler ayrı ayrı yazılmalıdır. Örnek olarak; koyu yeşil, açık mavi, koyu kırmızı, kirli sarı…….. • Somut olarak bilinen alt ve üstü sonuna gelen kelimeler ayrı yazılır. Örnek olarak; deri altı, su altı…..

3. Üçüncü kural olarak sayıların yazılışı kuralları yer almaktadır.


Sosyal Medyada Paylaş Facebook Twitter Google+
Etiketler:
Eklenme Tarihi: 8 Ocak 2017

Facebook Yorumları

Konu hakkında yorumunuzu yazın


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.