Yazım Kuralları

yorumsuz
650 kez okundu

Yazım Kuralları

Duygu düşüncelerimizi anlatmanın en kolay yollarından biri yazıya dökmektir. Fakat anlatmak istediğimiz konuyu anlamlı bir bütün halinde yazıya geçiremezsek yazdıklarımız istenmeyen sonuçlar doğurabilir. Yazılarımızda anlaşılır, doğru ve kolay okumayı sağlamak için yazım kurallarına çok dikkat etmeliyiz. Yazım kuralları olmadan ele alınan yazılar kelime yığınından farksızdır. Yazım kuralları ve noktalama işaretleri okuduğumuz metinleri daha kolay ve çabuk bir şekilde algılamamıza yardımcı olur. Aynı zamanda yazdığımız yazılarda duygu ve düşüncelerimizi karşı tarafa net bir şekilde aktarabilmek için yazım kurallarına gereken önemi ve özeni göstermeliyiz. Yazım kuralları ve noktalama işaretleri özet konu anlatımı? Yazım kuralları neden önemlidir? Yazım kuralları nelerdir? Yazım kuralları araştır? Türkçe yazım kuralları? Yazım kurallarında dikkat edilmesi gereken noktalar? En çok yapılan yazım kuralları hatası? Yazım kuralları test? Yazım kuralları püf noktaları? Yazım kuralları online test? Yazım kuralları YGS çıkmış sorular? Yazım kuralları cümle örnekleri?

Türkçemizdeki yazım kurallarına birlikte göz atalım:

1.NOKTA: Cümle sonlarına konulan işarettir. Bize cümlenin bittiğini ifade eder ve diğer cümleye geçerken bir nefes aralığı bırakmamızın ipucunu verir. **Bugün yapmam gereken çok işim var. Seninle daha sonra görüşelim.

2. BÜYÜK HARF KULLANIMI: Türkçede cümleler daima büyük harfle başlar. Nokta ile bir cümle sonlandırılmışsa peşinden gelen diğer cümle mutlaka büyük harfle başlamalıdır. ** En son okuduğum kitabın adı Kürk Mantolu Madonna. Yazarı ise Sabahattin Alidir. Hitaplar, büyük harfle başlar. Özel adlar ve unvan adları büyük harfle başlar. Kurum, kitap, gazete, dergi, adlarının her kelimesi büyük harfle başlamalıdır. Kıta, ülke, şehir, ilçe, semt, mahalle, cadde, sokak, dağ, deniz, göl, ırmak ve ova adları büyük harfle başlar.

3. DE EKİNİN YAZIMI: Bağlaç olan -de eki(dahi anlamında) her zaman ayrı yazılır. Ayrı yazılıp yazılmayacağı cümledeki anlamına göre belirlenir. Bağlaç olan -de ekinin -te ve -ta şeklinde bir kullanımı yoktur. **Odaya giderken ışıkları da söndürün. -De hal eki ise kelimeye bitişik olarak yazılır. İsmin hal eklerinden biridir. Yeri ve zamanı bildirmede kullanılan bir ektir. Daima cümlede bitişik yazılır. **Bahçede çiçekler açtı.

4. Kİ EKİNİN YAZIMI: -Ki bağlacı kendinden önceki ve sonraki kelimeden ayrı olarak yazılır. **Bir baktım ki gözden kaybolmuş. -Ki yapım eki cümlede yer ve zaman bildiren sıfat türetmek için kullanılan bir ektir. Daima kelimeye birleşik olarak yazılır. -Ki ilgi zamiri cümlede tamlayan eki olarak görev alır ve tamlananın yerini tutar. Kelimeye bitişik olarak yazılır.

5. Mİ EKİNİN YAZIMI: Soru eki olan -mi her zaman ayrı yazılır. Kendinden önceki kelimeye göre -mi, -mı, -mu, -mü şekline dönüşebilir. **Bugün yağmur yağdı mı? **Maç gelecek hafta mı oynanacak?

6. PEKİŞTİRMELERİN YAZIMI: İlk hecenin sonuna “p, r, s, m” sesleri gelerek pekiştirmeler oluşturulur. (Örnek: Sımsıcak, Sapsarı, Tertemiz, Masmavi) Pekiştirmeler daima bitişik bir şekilde yazılmalıdır.


Sosyal Medyada Paylaş Facebook Twitter Google+
Etiketler:
Eklenme Tarihi: 13 Ocak 2017

Facebook Yorumları

Konu hakkında yorumunuzu yazın


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.